Οικιακή μύγα
Οι οικιακή μύγα αναβαπτίζετε τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, ειδικά όπου υπάρχουν άνθρωποι. Επειδή τα ανθρώπινα σκουπίδια και τα περιττώματα είναι η πιο προτιμώμενη πηγή για την ανάπτυξη των προνυμφών, οι οικιακές μύγες συνδέονται περισσότερο με τις αστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι σωροί κοπριάς, οι κάδοι σκουπιδιών και η δολοφονία θηλαστικών είναι τα καλύτερα περιβάλλοντα για να αναπτυχθούν οι προνύμφες. Άλλα μέσα αναπαραγωγής περιλαμβάνουν σάπια φρούτα και λαχανικά, παλιό ζωμό, βραστά αυγά και ακόμη και καουτσούκ.
Οι οικιακές μύγες βρίσκονται κυρίως σε εύκρατες περιοχές. Είναι πιο άφθονα κατά τις θερμές εποχές, αλλά μερικοί ενήλικες μπορεί να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σε εύκρατες περιοχές. Είναι πιο δραστήρια και ζουν περισσότερο σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 26,6 βαθμών Κελσίου. Οι ενήλικες οικιακές μύγες είναι ανενεργές σε θερμοκρασίες κάτω των 7,2 βαθμών Κελσίου και πεθαίνουν όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από τους 44,4 βαθμούς Κελσίου. Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι πιο επικίνδυνες για τη ζωή των οικιακών μυγών όταν η υγρασία είναι υψηλή. Οι προνύμφες που τρέφονται προτιμούν θερμοκρασίες μεταξύ 30 και 35 βαθμών Κελσίου.
Ρόλοι οικοσυστήματος
Ο πρωταρχικός ρόλος του οικοσυστήματος των οικιακών μυγών είναι η αποσύνθεση και η ανακύκλωση οργανικών υλικών. Οι οικιακές μύγες συνδέονται στενά με τους ανθρώπους, ελκυσμένες σε αστικές περιοχές και υψηλές πυκνότητες ανθρώπινων απορριμμάτων και σκουπιδιών που είναι η τροφή τους. Δεν συνδέονται με πολλά άλλα είδη.Τα σκαθάρια της κοπριάς ενοχλούν την κοπριά και ενοχλούν τις προνύμφες των οικιακών μυγών που ζουν στην κοπριά, περιορίζοντας την αναπαραγωγή.
Εύρος Εστίας
Οι οικιακές μύγες παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα διασποράς, που κυμαίνεται από 20 μέτρα έως 27 μίλια. Το εύρος του σπιτιού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πόρων, ειδικά τα ανθρώπινα σκουπίδια. Οι πληθυσμοί οικιακών μυγών είναι πυκνοί όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί είναι πυκνοί.
Επικοινωνία και Αντίληψη
Τα κανάλια αντίληψης στις οικιακές μύγες περιλαμβάνουν οσφρητικά, απτικά, όραμα και χημικά σήματα όπως οι φερομόνες. Οι οσφρητικές αισθήσεις χρησιμοποιούνται εκτενώς για την εύρεση τροφής. Οι χημικές αισθήσεις από το οσφρητικό τους σύστημα δημιουργούν μια ηλεκτροφυσιολογική απόκριση στις κεραίες. Οι ερευνητές παρατηρούν τις ηλεκτρικές αιχμές στη διέγερση των οσφρητικών κυττάρων στις κεραίες τους για να προσδιορίσουν εάν η οικιακή μύγα που μελετάται έλκεται ή απωθείται από μια οσμή. Οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το χαρακτηριστικό, αναπτύσσοντας εμπορικά απωθητικά με μυρωδιές που βρίσκουν δυσάρεστες.
Οι οικιακές μύγες γεύονται την τροφή μέσα από γευστικές τρίχες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα πόδια τους. Άλλες τρίχες που χρησιμοποιούνται για την αίσθηση της ροής του αέρα βρίσκονται σε όλο τους το σώμα. Αυτή η αίσθηση τους επιτρέπει να αποφεύγουν τα εμπόδια ενώ πετούν. Τα σύνθετα μάτια τους δίνουν επίσης μια έντονη αίσθηση όρασης και την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα φώτα και τις κινήσεις. Στο ζευγάρωμα, οι οικιακές μύγες επικοινωνούν μέσω φερομονών.
Οι ενήλικες οικιακές μύγες έλκονται από χώμα ή περιττώματα ζώων που περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται μεταβολίτες από άλλες προνύμφες. Αυτό σημαίνει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών, επομένως οι προνύμφες σε αυτές τις τοποθεσίες είναι πιθανό να επιβιώσουν. Με αυτόν τον τρόπο, τα θηλυκά είναι ικανά να αντιληφθούν την πυκνότητα των προνυμφών
Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους:
Θετική: Οι οικιακές μύγες αποσυνθέτουν ύλη σε αποσύνθεση.
Αρνητική: Οι οικιακές μύγες είναι ίσως το πιο διαδεδομένο έντομο και είναι ιδιαίτερα διάχυτα παράσιτα στον άνθρωπο. Μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους σε ανθρώπινα κόπρανα, Τα κόπρανα των οικιακών μυγών μπορούν να μεταδώσουν τυφοειδή πυρετό, αμοιβαδική και βακτηριακή δυσεντερία, διάρροια, χολέρα, σκώληκες, ταινία, αγκυλόστομα (Necator americanus και Ncylostoma δωδεκαδακτύλου, εκτροπή, άνθρακα, και ορισμένες μορφές σύγχυσης.
Η αντιμετώπιση της οικιακής μύγας γίνεται με προληπτικούς και χημικούς τρόπους.Προληπτικά πρέπει να διατηρούμε ενα καθαρό περιβάλλον,χωρίς να υπάρχουν περιττώματα τροφών ή οτιδήποτε άλλο τρόφιμα. Συνθήκες όπως, μία φάρμα, ένα σκοτωμένο ζώο στο δρόμο, κάδοι απορριμμάτων, σωροί κομποστοποίησης ή άλλες περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει αποσυνθεμένη οργανική ύλη.
Η αντιμετώπιση με χημικά σκευάσματα σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους πραγματοποιείται όταν έχουμε μεγάλο πληθυσμό .Η εταιρία”apolymantiki-athina” πλαισιωμένη με έμπειρο προσωπικό χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επανάληψη των ψεκασμών συνίσταται κάθε μήνα την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία του Γεωπόνου της εταιρίας.